ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το εργαστήριο ΑLPHA PROLIPSIS  δημιουργήθηκε με στόχο την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ανάλυση βιομορίων στο κλινικοχημικό εργαστήριο. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες άμεσου προσδιορισμού, με δυνατότητα απόλυτης ταυτοποίησης και ταυτόχρονου προσδιορισμού βιομορίων. Ο ταυτόχρονος προσδιορισμός αρκετών δεκάδων διαφορετικών μορίων προσδίδει εξαιρετικές δυνατότητες σε μικρού όγκου δείγματα (παιδιατρικά, εγκεφαλονωτιαίο υγρό κλπ) Η αμεσότητα στην ταυτοποίηση και την ποσοτικοποίηση των προσδιοριζόμενων μορίων έχει καταστήσει τις τεχνολογίες αυτές διεθνώς, μεθόδους αναφοράς και κατ επέκταση, τα εργαστήρια που τις εφαρμόζουν, πρότυπα εργαστήρια αναφοράς. Πρόκειται για ένα δυναμικό εργαστήριο, όπου συνεχώς νέες μέθοδοι εισάγονται και εφαρμόζονται στις αναλύσεις με στόχο την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας. Εστιάζεται σε αναλύσεις πρωτεομικής, μεταβολομικής, φαρμακολογίας κλπ υποστηρίζοντας την υγεία σε όλα τα στάδια (πριν, κατά την διάρκεια και μετά την ασθένεια). 

Τα προσδιοριζόμενα Βιομόρια, είναι απαραίτητα στην λειτουργία του οργανισμού, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (μέταλλα), ειτε παράγωγα μόρια (μεταβολίτες), είτε κρίσιμα στην επικοινωνία του οργανισμού, ορμόνες, νευροδιαβιβαστές, είτε προστασίας όπως οι παράγοντες αντιοξειδωτικού δυναμικού, είτε μόρια δείκτες αναβολισμού – καταβολισμού, καρκινικοί δείκτες κα.

ΜΕΘΟΔΟΙ

  1.  LC-MSMS  
  2.  HPLC-EC
  3.  HPLC UV
  4.  HPLC-FL
  5.  GC-MS
  6.  ICP-MS   (Inductively coupled plasma mass spectrometry)
  7.  ET- AAS
  8.  Flame-AAS

Στις βιοχημικές εξετάσεις περιλαμβάνονται:

Βιοχημικές εξετάσεις ρουτίνας
σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, τρανσαμινάσες, αλβουμίνη, αμυλάση, LDH, γ-GT, ALP, κρεατινίνη, ουρία, χολερυθρίνη κ.ά.

Διάγνωση και παρακολούθηση διαβήτη
καμπύλη σακχάρου, μέτρηση HBA1C γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης 

Δείκτες καρδιακής λειτουργίας
CK-MB,τροπονίνη, διγοξίνη

Δείκτες ηπατικής λειτουργίας
τρανσαμινάσες, ALP, γGT, LDH, 5NU

Δείκτες νεφρικής λειτουργίας
κρεατινίνη, ουρία, ουρικό οξύ, κάθαρση κρεατινίνης

Προσδιορισμός ηλεκτρολυτών
K, Na, Ca

Διερεύνηση αναιμίας
προσδιορισμός φερριτίνης, φυλλικού οξέος, βιταμίνης B12, TIBC

Προσδιορισμός ιχνοστοιχείων
Cu όρου, ούρων και σπέρματος, Pb, Se,  Mg, N ούρων

Προσδιορισμός βιταμινών και πρωτεϊνών
Α, B12, B1, B2, B6, 25(0H)D, E, K1, φυλλικό οξύ, τρανσφερίνη, φερριτίνη, RF, κορεσμός τρανσφερίνης %,    α1 – αντιθρυψίνη, CRP

Εξετάσεις ούρων 24h
Mg, Phos, TP, UA, Ur, Ca, Crea, clearance Crea

Στόχος του βιοχημικού εργαστηρίου μας είναι η αξιοπιστία, η εγκυρότητα, η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εξεταζόμενων και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους ασθενείς μας. 

Θέλω να κάνω εξετάσεις αίματος. Πρέπει να είμαι νηστικός;
Αν θέλετε να κάνετε ένα γενικό έλεγχο (check up), πρέπει να είστε νηστικός για 8-10 ώρες και το προηγούμενο βράδυ να δειπνήσετε ελαφρά (αποφύγετε λιπαρά όπως, αλλαντικά, κασέρι, τυρί ή κρέας, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά). Την ημέρα της αιμοληψίας, αποφύγετε το κάπνισμα, τη χρήση τσίχλας και φάρμακα που τυχόν παίρνετε.
Αν θέλετε να κάνετε άλλου είδους εξετάσεις, παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος το απόγευμα;
Εξαρτάται από τις εξετάσεις που θέλετε να κάνετε. Αν πρόκειται για γενικές εξετάσεις αίματος (check up), πρέπει να είστε νηστικός για 8-10 ώρες, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να ‘ρθείτε το πρωί. Για θυρεοειδικό έλεγχο, τεστ αλλεργιών και τεστ δυσανεξίας, η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (δεν απαιτείται νηστεία).
 

Μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου πριν κάνω εξετάσεις;
Πολλές εξετάσεις επηρεάζονται από τη λήψη φαρμάκων, γι’ αυτό συνιστάται να τα πάρετε μετά την αιμοληψία. Αν παίρνετε σίδηρο, θα πρέπει να διακόψετε 3 ημέρες πριν την εξέταση (για μέτρηση σιδήρου).

Θέλω να κάνω ένα check up αλλά είμαι κρυωμένος. Τι να κάνω;Είναι καλύτερα να εξετασθείτε μετά την ανάρρωση σας. Δεν ισχύει αυτό για εξετάσεις που αφορούν την ασθένεια σας και οι οποίες γίνονται για παρακολούθηση της πορείας της υγείας σας.

Για εξετάσεις ούρων, πώς πρέπει να γίνει η συλλογή τους;
Θα συλλέξετε τα πρώτα πρωινά ούρα σε ένα αποστειρωμένο δοχείο που θα έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο. Θα πλύνετε την περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων με σαπούνι και χλιαρό νερό, θα ξεπλύνετε σχολαστικά και θα σκουπιστείτε ελαφρά. Στη συνέχεια, θα αφήσετε τις πρώτες σταγόνες των ούρων να πέσουν στην τουαλέτα και θα συλλέξετε τα ούρα από το μέσο της ούρησης. Θα πρέπει να τα φέρετε στο Ιατρείο το αργότερο σε δύο ώρες, αλλιώς διατηρήστε τα στο ψυγείο.Αν θέλετε να κάνετε καλλιέργεια ούρων, δεν πρέπει να πάρετε αντιβίωση πριν την εξέταση. Αν πάρετε έστω και ένα χάπι ή παίρνετε αντιβίωση για άλλο λόγο, να μας ενημερώσετε.

Έχω «δύσκολες» φλέβες και ταλαιπωρούμαι.
Ενημερώστε μας πριν την αιμοληψία ώστε να εφαρμόσουμε κατάλληλα συστήματα για την περίπτωσή σας. Συνιστάται η λήψη άφθονων υγρών από το προηγούμενο βράδυ έως την άφιξη σας στο Εργαστήριο.

Φοβάμαι όταν μου παίρνουν αίμα, σε προηγούμενες αιμοληψίες μου έχω λιποθυμήσει.
Ενημερώστε μας για τους φόβους σας. Να είστε σίγουροι ότι ούτε η αιμοληψία είναι επώδυνη (θα αισθανθείτε ένα ελαφρό τσίμπημα), ούτε μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη στο χέρι σας.

Γιατί το χέρι μου «μαύρισε» την προηγούμενη φορά που μου πήραν αίμα;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, (ιδιαίτερα σε όσους παίρνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα) το αίμα δεν καταφέρνει να πήξει στο σημείο της φλεβοκέντησης, ώστε να σταματήσει η ροή του, και διαχέεται κάτω από το δέρμα. Το αιμάτωμα που σχηματίζεται δεν έχει επιπτώσεις στον οργανισμό, προκαλεί μονάχα ελαφρύ πόνο ή ενόχληση, και εξαφανίζεται σε 2-3 ημέρες. Για να το αποφύγετε, πιέστε με το βαμβάκι, αμέσως μετά την αιμοληψία, στο σημείο της ένεσης για 1-2 λεπτά ή μέχρις ότου σιγουρευτείτε ότι έχει κλείσει. Αποφύγετε τις επόμενες 8 ώρες οποιαδήποτε μυική άσκηση με το χέρι από το οποίο έγινε η αιμοληψία (βάρος, τράβηγμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα, κλπ).

Ιατρικές Υπηρεσίες

Όταν η επιστήμη και η βαθιά γνώση ανατομίας συμπράττει με την καλαισθησία και το αίσθημα ευθύνης του ιατρού, ένα πανίσχυρο δηλητήριο μπορεί να μετατραπεί στον καλύτερό μας φίλο. Είναι η ιστορία όπου το δηλητηριασμένο μήλο στο παραμύθι της Χιονάτης συμμαχεί με το Μαγικό της Καθρέφτη.

 

Το Υαλουρονικό οξύ, αν και τεχνητό προϊόν,  αποτελεί φυσικό συστατικό του  δέρματος, που βοηθάει στην ενυδάτωση των ιστών. Για το λόγο αυτό είναι  ένα προϊόν  υποαλλεργικό, χωρίς παρενέργειες.

Χρησιμοποιείται ήδη από τη δεκαετία του ’50 στη Γαλλία και αποτελεί σήμερα ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική για την πρόληψη και την  αντιμετώπιση της γήρανσης  του  δέρματος  (mesolift)
Πρόκειται για έγχυση ενδοδερμικά  ή υποδόρια, στοιχείων και φαρμακευτικών ουσιών με διαφορετική δράση το καθένα. 

Αποτελεί και αυτό  ένα είδος μεσοθεραπείας,  αλλά  η διαφορά του είναι ότι αποτελεί αυτόλογη μέθοδο. Χρησιμοποιείται   δηλαδή υλικό από το αίμα μας -και όχι εξωγενείς παράγοντες – και εκμεταλλευόμαστε τις φυσικές διεργασίες  του οργανισμού μας , προκειμένου να επιτύχουμε ανανέωση  των κυττάρων της επιδερμίδας.

LIFTING ΜΕ ΝΗΜΑΤΑ Πρόκειται για μια απλή και αναίμακτη μέθοδο lifting, ιδανική για την αντιμετώπιση ήπιων και πιο προχωρημένων περιστατικών, σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Η θεραπεία Dermapen είναι ιδανική για ανάπλαση της επιδερμίδας ενώ έχει αντιγηραντικές ιδιότητες καταπολεμά τις ρυτίδες γήρανσης , λεπτές γραμμές, ουλές ακμής, δυσχρωμίες αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου.

Ιατρικά Άρθρα